De noodtoestand die sinds het begin van de coronapandemie in Duitsland geldt, wordt op 25 november opgeheven als het parlement daarmee instemt, zegt minister van Volksgezondheid Jens Spahn volgens de krant Bild.

De noodtoestand is de juridische basis van veel coronamaatregelen, maar een deel daarvan blijft volgens de bewindsman ook na volgende maand nog "absoluut noodzakelijk". Het gaat dan bijvoorbeeld om het vaccinatie- en testbeleid en hygiënevoorschriften.

"We gaan van de noodtoestand naar een situatie van bijzondere voorzichtigheid", zei de minister volgens de krant op een conferentie met Duitse deelstaatministers van Volksgezondheid. "Dit betekent dat de noodtoestand die sinds 28 maart 2020 - al bijna negentien maanden - van kracht is, zal eindigen."

Het Robert Koch-Institut, de Duitse tegenhanger van het RIVM, classificeert "het risico voor gevaccineerde mensen als matig", zei de minister volgens andere aanwezigen. Twee derde (66 procent) van alle Duitsers is volledig ingeënt tegen COVID-19.

Spahn acht het onwaarschijnlijk dat de parlementariërs in de Bondsdag de bestaande situatie willen verlengen.