De voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, diplomaat en voormalig generaal Colin Powell is maandag overleden, laat zijn familie via zijn Facebook-pagina weten. Het overlijden van de 84-jarige oud-politicus is coronagerelateerd.

Volgens zijn familie was Powell volledig tegen COVID-19 gevaccineerd. De familie bedankt het ziekenhuispersoneel dat de voormalige minister en oud-militair heeft verzorgd voor hun inspanningen.

Toen de Amerikanen Irak in 1991 tijdens de Eerste Golfoorlog binnenvielen, was Powell de hoogste militaire leider. Hierdoor werd hij bekend bij het grote publiek.

Powell was de eerste zwarte Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken. De politicus deed in 2005 afstand van de functie die hij sinds 2001 bekleedde in de regering onder leiding van George W. Bush. Van 1989 tot 1993 was hij voorzitter van de militaire adviesraad van de presidenten George H.W. Bush en Bill Clinton.

Powell deed onbewezen beweringen over massavernietigingswapens in Irak

In 2003 zei Powell tegen de VN-Veiligheidsraad dat de Verenigde Staten konden bewijzen dat Irak massavernietigingswapens had. Die wapens werden na de Amerikaans-Britse inval in het land echter nooit gevonden.

Powell zei ook dat het regime van dictator Saddam Hussein banden met terreurgroep Al Qaeda had. Ook daarvoor werd nooit bewijs geleverd.

In 2005 kwam Powell op beide beweringen terug. Hij bleef wel achter de inval in Irak staan, omdat Hussein zich niets aantrok van VN-resoluties.

In de aanloop naar de presidentsverkiezing van 2008 sprak de Republikein Powell zijn steun uit voor de Democratische presidentskandidaat Barack Obama. Dat deed hij opnieuw tijdens de campagne voor de presidentsverkiezing van 2012.