De Britse minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel overweegt om Britse parlementsleden voorlopig te laten beveiligen door de politie bij bijeenkomsten met kiezers, schrijft The Guardian zondag. Daarnaast wordt de algehele beveiliging van de Britse parlementsleden onder de loep genomen na de moordaanslag op David Amess.

Volgens Patel wil de overheid "alle veiligheidsgaten dichten". Zo heeft de politie alle parlementsleden benaderd om ze te adviseren over hun persoonlijke veiligheid, en loopt er een onderzoek naar wat er verder nog verbeterd kan worden.

Zondag werd duidelijk dat de 25-jarige Ali Harbi Ali achter de moordaanslag zou zitten, een Britse man met een achtergrond in Somalië. Hij zou de zoon zijn van een oud-adviseur van de premier van Somalië.

Harbi Ali wordt officieel vervolgd volgens de Britse terrorismewetgeving. Eerder gingen autoriteiten al uit van een terreurdaad, met een motief dat verband houdt met islamitisch extremisme. Harbi Ali was enkele jaren geleden opgegeven voor een antiradicaliseringsprogramma, maar zou vrij kort na de start van het programma zijn vertrokken en stond niet op de radar van Britse inlichtingendiensten.

Amess werd vrijdag doodgestoken tijdens een bijeenkomst in een kerk voor inwoners van zijn kiesdistrict. Hij had online gemeld dat die zou plaatsvinden en daarop zou zijn moordenaar een afspraak hebben gemaakt.