Iran keert donderdag terug naar de onderhandelingstafel om te praten met landen waarmee het in 2015 een akkoord sloot over het nucleaire programma van het land en een einde aan de sancties. Minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian zegt dat het overleg in Brussel plaatsvindt, nadat het vorige gesprek in juni in Wenen was beëindigd.

Het akkoord is feitelijk stukgelopen op het beleid van de Amerikaanse regering, die het onder toenmalig president Donald Trump in 2018 heeft opgezegd en de sancties tegen Iran alleen maar zwaarder maakte.

Iran lijdt al jaren onder internationale, maar vooral onder Amerikaanse sancties die de economie verlammen en onder meer de gezondheidszorg treffen.

Iran informeerde het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) al eerder dat het land zich niet meer aan het akkoord ging houden. Zo wilde Iran onder meer uranium gaan verrijken tot een zuiverheid van 20 procent, veel meer dan is afgesproken in het atoomakkoord van 2015. Ook verrijkte Iran tien keer zoveel uranium als toegestaan.

Wereldleiders probeerden al langer terug te keren naar onderhandelingstafel

China, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Rusland en de Europese Unie probeerden al langer nieuw leven in de onderhandelingen te blazen. Hun pogingen leken in de lente te slagen, maar ze zijn moeilijker geworden, omdat er met de door het regime aangestuurde verkiezingen in juni een nog radicalere regering aan de macht is gekomen.

De VS heeft in de jaren zestig Iran geholpen aan nucleaire projecten. Het land zou kernenergie moeten gaan gebruiken om meer olie te kunnen exporteren.

De nucleaire geschiedenis van Iran kwam ten einde toen de radicale sjiitische geestelijkheid onder leiding van de ayatollah Ruhollah Khomeini in 1979 de macht greep. Pas na zijn dood, tien jaar later, is het Iraanse nucleaire programma weer op gang gekomen. De VS en Israël beschuldigen Iran er nu al decennia van kernwapens te willen maken. Iran heeft dat altijd ontkend. Het stelt nucleair onderzoek te doen en kernenergie te willen opwekken.