In Australië is in de nacht van vrijdag op zaterdag een proef van start gegaan waarbij zo'n vierhonderd koala's een vaccin tegen de geslachtsziekte chlamydia toegediend krijgen. Dit moet de voortplantings- en overlevingskansen van de dieren vergroten, aangezien een groot aantal koala's chlamydia heeft. Dit kan bij de dieren tot blaasontsteking, blindheid en zelfs sterfte leiden.

Als onderdeel van de proef krijgen de koala's een vaccinatie. Ook wordt een microchip ingeplant, waarna de dieren weer uitgezet worden. De vaccinatie moet niet alleen de koala's zelf beschermen, maar er ook voor zorgen dat pasgeboren koala's niet ziek worden. Chlamydia kan volgens de onderzoekers door koalavrouwtjes doorgegeven worden aan hun jongen.

De koalapopulatie staat onder druk in Australië. In 2016 schatte de Universiteit van Queensland dat er nog ongeveer 330.000 dieren in het wild over zijn. Daarvan zijn er volgens een onderzoek van het Wereld Natuurfonds ruim 60.000 omgekomen tijdens de grote natuurbranden van 2019 en 2020.

Uit een parlementair onderzoek van de deelstaat New South Wales bleek in 2020 bovendien dat koala's binnen dertig jaar uit zullen sterven als Australische autoriteiten niet ingrijpen en de dieren in de deelstaat niet actief beschermd gaan worden.

Uitgedroogde koala drinkt waterfles van Australische fietser leeg
31
Uitgedroogde koala drinkt waterfles van Australische fietser leeg