Zes mensen in de Libanese hoofdstad Beiroet zijn doodgeschoten bij een protest tegen een rechter die de havenexplosie van vorig jaar onderzoekt. Enkele slachtoffers zijn in het hoofd geraakt, meldt minister van Binnenlandse Zaken Bassam Mawlawi. De Libanese premier Najib Mikati heeft een dag van nationale rouw afgekondigd.

Onder de doden is een 24-jarige vrouw die thuis werd geraakt door een verdwaalde kogel. Het Libanese Rode Kruis meldt dat zeker dertig mensen gewond zijn geraakt.

Er werden massaal schoten gelost. Het is niet duidelijk wie achter de schietpartij zit en wat het motief is. Het leger heeft negen mensen gearresteerd.

Met het protest, dat door de sjiitische Hezbollah en Amal was georganiseerd, werd opgeroepen tot het vertrek van rechter Tarek Bitar. Die is volgens de betogers vooringenomen.

Tijdens de protesten werden schoten gelost met (semi)automatische wapens.

Tijdens de protesten werden schoten gelost met (semi)automatische wapens.
Tijdens de protesten werden schoten gelost met (semi)automatische wapens.
Foto: APTOPIX

Ex-ministers dienen klacht tegen rechter in

Twee ex-ministers hebben vorige maand een klacht tegen hem ingediend, omdat ze een "transparante en eerlijke rechter" willen. Het verzoek om een andere rechter is door de rechtbank afgewezen. Het onderzoek kwam voor de tweede keer in een maand stil te liggen.

Bij de explosie in de haven van Beiroet vielen vorig jaar meer dan tweehonderd doden en vele duizenden gewonden. De schade was enorm.

De politiek wordt nalatigheid verweten, omdat het ontplofte ammoniumnitraat al jaren in de haven lag. Nabestaanden vinden dat het onderzoek niet snel genoeg gaat en zeggen dat functionarissen het onderzoek belemmeren.