Het bericht over de moord op een tolk in Kaboel bevestigt de noodzaak om de groep van 2.100 Afghanen die Nederland wil opnemen daar "zo snel als mogelijk" weg te halen, zegt demissionair minister Ben Knapen van Buitenlandse Zaken donderdag. Hij heeft nog geen bevestiging van de dood van de tolk.

NOS en de Volkskrant meldden op basis van familieleden van de vermoorde tolk dat hij op de Nederlandse evacuatielijst zou hebben gestaan. De minister kon daar ook nog niets over zeggen. De tolk werd in de nacht van woensdag op donderdag doodgeschoten door de Taliban, bevestigen bronnen ook aan NU.nl. Hij was werkzaam voor de Europese politiemissie EUPOL.

Kamerleden zijn geschrokken van het nieuws. Partijen hebben lang aangedrongen op evacuatie van de tolken. Volgens de Tweede Kamer had het demissionaire kabinet al veel eerder tolken moeten ophalen. "Afgrijselijk. Deze man heeft zij aan zij met de Nederlandse politie gediend", aldus Kati Piri van de PvdA. Ze vindt het "extra pijnlijk omdat tolken al lang in veiligheid hadden moeten zijn".

Nederland heeft dertig tolken die hebben gediend bij EUPOL naar Nederland gebracht. Tien anderen die om hulp hebben gevraagd, zouden nog in Afghanistan zijn. Volgens demissionair minister Henk Kamp (Defensie) zijn 330 tolken die de Nederlandse militaire missie hebben geholpen nog in Afghanistan. Zij worden geëvacueerd zodra de mogelijkheid er is.

Volgens de Volkskrant werkte de gedode tolk tussen 2013 en 2016 voor de politiemissie, toen daar veel Nederlanders voor werkten. Hij zou daarna voor de Amerikanen hebben gewerkt. De man keerde recentelijk terug naar zijn ouderlijk huis en is daar doodgeschoten, zegt de broer van het slachtoffer tegen de krant.