Een Russische rechter heeft arts Anastasia Vasilyeva een jaar vrijheidsbeperkingen opgelegd omdat ze zich niet aan de coronaregels hield. Ze riep er namelijk toe op deel te nemen aan demonstraties tegen het vastzetten van Kremlin-criticus Alexei Navalny. De Russische autoriteiten hadden demonstraties verboden wegens de geldende coronaregels.

Vasilyeva heeft Navalny regelmatig behandeld als arts en is zelf ook kritisch op president Vladimir Poetin. De arts mag van de rechtbank Moskou niet verlaten. Ook moet ze 's nachts thuis zijn en is het bijwonen van grote bijeenkomsten verboden. Vasilyeva moet zich twee keer per maand melden bij een toezichthouder. In afwachting van de rechtszaak heeft Vasilyeva al een tijd lang onder huisarrest gestaan.

Ze is de topvrouw van een artsenbond die zich regelmatig kritisch uitliet over het Kremlin en Poetin. De organisatie sloeg onder meer alarm over tekorten aan beschermende uitrusting voor medisch personeel tijdens de coronacrisis.

In april werd Vasilyeva samen met andere medici door de Russische politie gearresteerd. De aanhangers protesteerden voor de ingang van Navalny's strafkolonie in Pokrov, omdat zij meer informatie over zijn toestand willen.

Navalny werd vorig jaar augustus met vergiftigingsverschijnselen opgenomen in het ziekenhuis. Volgens westerse bronnen zat de Russische geheime dienst FSB achter de vergiftiging van de politieke tegenstander van Poetin.