De Europese Unie trekt nog eens 700 miljoen euro uit voor hulp aan Afghanistan en zijn buurlanden. Dat maakte de Europese Commissie (EC) dinsdag bekend voor aanvang van de digitale G20-top waar hulp aan Afghanistan en de relatie met de Taliban op de agenda staan. Sinds de machtsovername door de Taliban staat de Afghaanse economie op instorten. Met de winter op komst dreigt er een humanitaire ramp.

Sinds het vertrek van de Amerikaanse troepen en bondgenoten van de VS en de val van de Afghaanse regering is veel ontwikkelingshulp stopgezet. Om de Afghanen toch te helpen, legt de EU minstens 250 miljoen euro bij voor onder meer gezondheidszorg. Dat geld gaat niet naar het Taliban-bewind, maar moet via hulporganisaties bij de gewone Afghaan terechtkomen, onderstreept de Europese Commissie.

Een ander miljoenenbedrag komt ten goede aan de buurlanden die gevluchte Afghanen hebben opgevangen. Het geld is niet alleen bedoeld voor opvang, maar ook voor de strijd tegen misdaadbendes, mensensmokkelaars en terroristen in de dop.

Met de extra bijdrage trekt de EU in totaal zo'n 1 miljard euro voor Afghanistan uit, zegt EC-voorzitter Ursula von der Leyen. "Het Afghaanse volk moet niet de tol betalen voor de daden van de Taliban."

De aankondiging valt samen met het eerste officiële overleg van de EU met het nieuwe bewind sinds de Taliban het land afgelopen zomer onder de voet hebben gelopen. Dat overleg tussen de speciale EU-gezant voor Afghanistan met het Taliban-regime betekent niet dat Brussel het erkent als wettige regering, benadrukt de Commissie.

Het overleg is bedoeld om bijvoorbeeld de vrije doorgang van Afghanen die het land willen verlaten te bespreken. Mogelijk komt ook de heropening van een diplomatieke post van de EU in de hoofdstad Kaboel aan de orde, maar daar wil de Commissie niet op vooruitlopen.

De besprekingen vinden dinsdag plaats in Doha in Qatar. Dat land onderhoudt nauwe banden met de Taliban en probeert te bemiddelen. De radicaalislamitische groep zoekt nu naarstig naar een uitweg uit het diplomatieke isolement. Ook een Amerikaanse vertegenwoordiger schuift aan.