China wil met een "vreedzame hereniging" een einde maken aan het separatisme in Taiwan. Dat zei de Chinese president Xi Jinping zaterdag.

Tijdens een toespraak in Peking zei Xi dat China een "glorieuze traditie" heeft wat betreft weerstand bieden aan separatisme. "De onafhankelijkheidsstrijd van Taiwan is het grootste obstakel en de belangrijkste bedreiging richting de hereniging van het moederland", aldus de Chinese president.

Xi ging niet in op hoe de hereniging precies zou moeten plaatsvinden, al benadrukte hij dat China "zijn soevereiniteit en eenheid" zal beschermen en dat "de historische taak van volledige hereniging van het moederland vervuld moet en zal worden".

De spanningen tussen China en Taiwan zijn recent weer opgelopen. Taiwan meldde vorige week dat er vaker dan ooit Chinese vliegtuigen door het luchtruim vlogen. Internationaal groeit de vrees dat China een invasie van Taiwan voorbereidt.

Taiwan is sinds 1949 feitelijk een onafhankelijk land, maar wordt door China gezien als een afvallige provincie. De staat werd opgericht door nationalisten, die naar Taiwan vluchtten nadat ze de Chinese burgeroorlog hadden verloren van de communisten. Laatstgenoemden zijn nog altijd aan de macht in China.

Taiwan benadrukt eigen onafhankelijkheid van 'vijandig' China

Taiwan reageerde kort na de speech van Xi door te benadrukken dat het een onafhankelijke staat is en geen onderdeel van de Volksrepubliek China. "Alleen het volk van Taiwan zelf kan en mag zijn eigen toekomst bepalen", aldus de machthebbers.

Het Taiwanese departement dat zich bezighoudt met buitenlandse relaties riep China ertoe op de "vijandige en provocerende houding" te laten varen.

Taiwan viert zondag zijn nationale feestdag, waarop wordt herdacht dat de laatste Chinese keizer werd afgezet in 1911. President Tsai Ing-wen zal in de Taiwanese hoofdstad Taipei een toespraak geven.