De Amerikaanse staat Texas mag de strenge antiabortuswetgeving toch weer gaan uitvoeren, heeft het hof van beroep vrijdag beslist. Twee dagen eerder luidde het vonnis van een lagere rechter nog dat de "beledigende wetgeving" geen dag langer mocht gelden. Door de uitspraak van het hof zijn abortussen na de zesde week van de zwangerschap weer verboden in de zuidelijke staat.

De uitspraak kwam nadat Texas in beroep was gegaan tegen het besluit van een rechter die woensdag bepaalde dat de wet niet mag worden gehandhaafd en dat vrouwen legaal een abortus mogen blijven ondergaan terwijl rechtszaken over de wetgeving voortgezet worden.

De overwinning van Texas is een grote tegenslag voor de regering van president Joe Biden. Hij had de "bizarre en extreme" wet sterk veroordeeld en zijn regering klaagde de staat Texas aan.

Door de nieuwe abortuswetgeving wordt er geen uitzondering meer gemaakt voor zwangerschappen die zijn veroorzaakt door verkrachting of incest. Burgers mogen dokters die toch helpen bij het uitvoeren van een abortus bovendien 'verklikken' en kunnen hier een beloning van 10.000 dollar (ruim 8.600 euro) voor krijgen.

Naar schatting 85 procent van de Texaanse vrouwen die hun zwangerschap willen laten beëindigen, zou dat niet meer in die staat kunnen. Biden heeft beloofd dat zijn regering gaat zoeken naar mogelijkheden om Texaanse vrouwen alsnog toegang te laten krijgen tot een veilige en legale abortus.