De noordzijde van de vulkaan Cumbre Vieja op La Palma is zondagavond ingestort, melden lokale media. Daarbij zou lava hoog de lucht in zijn geschoten en heeft de lava die uit de krater komt aan snelheid en volume gewonnen. INVOLCAN, het vulkanisch instituut voor de Canarische Eilanden, plaatste zondagavond foto's op Twitter waarop de nieuwe rode lavastromen duidelijk te zien zijn.

Slechts een paar uur eerder kondigde de Spaanse premier Pedro Sánchez aan dat zijn regering 206 miljoen euro zal vrijmaken om het eiland La Palma te helpen herstellen.

"Aanstaande dinsdag keurt het kabinet een pakket met zeer krachtige maatregelen goed" voor de wederopbouw van de infrastructuur, watervoorziening, werkgelegenheid, landbouw en het toerisme, zei Sánchez op een persconferentie tijdens een bezoek aan het eiland.

Zo'n zesduizend mensen moesten hun woning verlaten

De uitbarsting van Cumbre Vieja begon op 19 september en heeft sindsdien al ruim negenhonderd gebouwen verwoest. Ongeveer 6.000 van de 83.000 inwoners van La Palma moesten hun huizen verlaten.

Eerder stelde de Spaanse regering al 10,5 miljoen euro beschikbaar voor steun. Dat bedrag was bedoeld voor onmiddellijke hulp aan mensen die hun huis hadden verloren.

Dronebeelden tonen twee nieuwe kraters bij vulkaan op La Palma
39
Dronebeelden tonen twee nieuwe kraters bij vulkaan op La Palma