Een commissie die op verzoek van de Franse katholieke kerk seksueel misbruik van minderjarigen binnen de kerk onderzoekt, schat dat sinds 1950 "tussen 2.900 en 3.200 daders rond misbruik" (priesters of kloosterlingen) actief zijn of zijn geweest. Dat heeft de voorzitter van de commissie laten weten, melden Franse media.

De Franse katholieke kerk stelde in 2018 een commissie aan om het misbruik binnen de kerk te onderzoeken. In maart schatte de commissie het aantal slachtoffers van misbruik binnen de kerk sinds 1950 op minstens tienduizend.

De commissie noemt het aantal daders "een minimale schatting", gebaseerd op de telling, onderzoek van archieven en getuigenverklaringen. Volgens commissievoorzitter Jean-Marc Sauvé moet het cijfer nog worden vergeleken met een algemene bevolking van in totaal 115.000 priesters en kloosterlingen over deze periode van zeventig jaar.

In 2019 vroegen de onderzoekers getuigen zich te melden. Ook zetten ze een telefonische hotline op. Dat leidde tot duizenden reacties. Komende dinsdag wordt na 2,5 jaar onderzoek een rapport gepresenteerd dat volgens de voorzitter zo'n 2.500 pagina's telt.

Commissie verwacht tientallen aanbevelingen

De commissie bestaat uit onder meer juristen, artsen, historici en theologen. Ze waren in 2018 aangetreden op verzoek van de kerk, die daarmee reageerde op misbruikschandalen. De experts moesten onderzoek doen naar beschuldigingen van kindermisbruik door geestelijken sinds de jaren vijftig. De commissie zal volgens Sauvé tientallen aanbevelingen doen.

In maart beloofde de Franse kerk, naast het aanbieden van excuses, schadevergoedingen te betalen voor misbruik. De Nieuw-Zeelandse kerk bood ook excuses aan. De Spaanse katholieke kerk gaf in 2018 publiekelijk toe dat priesters en andere geestelijken minderjarigen seksueel misbruikten.

Ook Nederlandse katholieke kerk wist van misbruik

De helft van alle Nederlandse bisschoppen en kardinalen wist de afgelopen halve eeuw van het misbruik binnen de katholieke kerk maar zweeg hierover, schreef NRC in 2018. Vier (hulp)bisschoppen zouden zelf kinderen hebben misbruikt.

De krant meldde dat geestelijken van wie bekend was geworden dat ze kinderen hadden misbruikt, gewoon werden overgeplaatst. Vaak ging het misbruik dan verder in de nieuwe parochie met andere kinderen. Dit gebeurde volgens de krant op grote schaal.

Geen van de vier (hulp)bisschoppen die zich volgens NRC aan kinderen hadden vergrepen, is nog actief. Alle zaken zouden in 2018 al verjaard zijn.