De Taliban leggen de media na hun machtsgreep in Afghanistan aan banden. Ze hebben tientallen journalisten opgepakt en komen met regels die kritische berichtgeving onmogelijk maken, meldt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) vrijdag.

HRW kon nieuwe richtlijnen voor journalisten inzien. Daarin zou staan dat hun berichtgeving niet "strijdig mag zijn met de islam" en niet beledigend mag zijn voor landelijke functionarissen. Ook artikelen en nieuwsuitzendingen die een "negatieve invloed op de politieke opinie kunnen hebben", zijn verboden. De mensenrechtenorganisatie noemt die richtlijnen zo algemeen en vaag dat alle kritische berichtgeving over de Taliban feitelijk is verboden.

De Taliban hebben journalisten bovendien gewaarschuwd dat hun werk neerkomt op propaganda en moet worden stopgezet, aldus HRW. Het hoofd van een lokale belangenorganisatie zegt dat in de afgelopen anderhalve maand minstens 32 verslaggevers zijn opgepakt. Zij kwamen in de meeste gevallen weer vrij nadat ze waren gewaarschuwd, maar er zouden ook journalisten zijn mishandeld in gevangenschap.

De Taliban grepen in augustus na een bliksemoffensief de macht in Afghanistan. De fundamentalisten streven nu naar internationale erkenning van hun regime en presenteren zich als gematigder dan in de jaren negentig. Toen heersten ze ook over een groot deel van hun land en voerden ze een schrikbewind. Internationaal wordt met argusogen gevolgd hoe de Taliban dit keer omgaan met de rechten van onder anderen vrouwen en de media.

Zelfcensuur resultaat van nieuwe regels

"Ondanks de belofte van de Taliban dat media die 'islamitische waarden' respecteren gewoon kunnen doorwerken, zijn de nieuwe regels verstikkend voor de persvrijheid in het land", concludeerde HRW-bestuurder Patricia Gossman in een verklaring. "De regels van de Taliban zijn zo algemeen dat journalisten aan zelfcensuur doen en vrezen dat ze in de gevangenis belanden."

Een journalist in Kaboel zei dat de nieuwe regels "erg zorgelijk" zijn, omdat ze "de meeste activiteiten van de media beperken". "Degenen die nog actief zijn, publiceren niets kritisch meer. Ze interviewen voornamelijk Taliban-functionarissen. Journalisten bekritiseerden voorheen de overheid, maar met deze regelgeving is zelfcensuur het directe resultaat."