Het dodental als gevolg van de gevangenisrellen tussen rivaliserende bendes in de Ecuadoraanse stad Guayaquil is opgelopen tot 116, maakten de autoriteiten woensdag bekend. Het leger heeft inmiddels de gevangenis omsingeld.

Zeker zes gevangenen werden dinsdag onthoofd en minstens tachtig mensen raakten gewond. De rellen braken uit in de Litoral-gevangenis in de kustplaats.

De gevechten zijn de dodelijkste gevangenisrellen ooit in Ecuador. Dit jaar hebben er al meerdere dodelijke gevangenisrellen plaatsgevonden in het Zuid-Amerikaanse land. Bij een gevangenisoproer in februari stierven 79 mensen. In juli kwamen nog 22 mensen om het leven bij gevechten tussen rivaliserende gevangenen.

Vermoed wordt dat de gevechten gaan tussen bendes die banden hebben met de Mexicaanse Sinaloa- en Jalisco-drugskartels. Soldaten en tanks bewaakten het complex woensdag terwijl de politie te paard patrouilleerde en geconfronteerd werd met bezorgde familieleden van de gevangenen.

Sommige gevangenen die de confrontatie met de politie zochten, bleken in het bezit te zijn van vuurwapens. Zeker twee agenten raakten gewond.

Dit jaar vonden er al meerdere bloedige confrontaties tussen rivaliserende bendes plaats in de overbelaste en onderbezette gevangenissen in het land. Bij de gevechten in de Ecuadoraanse gevangenissen zijn in 2021 al meer dan 170 doden gevallen.