De lava die uit de vulkaan Cumbre Vieja op La Palma stroomt, heeft dinsdagavond de Atlantische Oceaan bereikt en veroorzaakt een enorme wolk, zeggen ooggetuigen tegen persbureau Reuters. De lava stroomt bij het dorp Tazacorte aan de westkust van het Canarische eiland de oceaan in.

Het was dinsdag negen dagen geleden dat de Cumbre Vieja op het Spaanse eiland uitbarstte. Lange tijd was onduidelijk of en wanneer de lava het water zou bereiken. Sinds de vulkaan uitbarstte op 19 september zijn er regelmatig nieuwe erupties geweest.

Honderden bewoners van kustgebieden zitten binnen vanwege de explosies en gaswolken die kunnen ontstaan als de hete lava met het zeewater in contact komt. Drie kustdorpen werden uit voorzorg afgesloten.

De lavastromen hebben op La Palma inmiddels bijna zeshonderd woningen, kerken en bananenplantages verwoest. Duizenden mensen op het 83.000 inwoners tellende Canarische eiland zijn geëvacueerd. De schade wordt geschat op meer dan 20 miljoen euro.

Dinsdag riep de Spaanse regering het eiland uit tot rampgebied. Daardoor komen onder meer noodsubsidies en andere steunmaatregelen beschikbaar.

Indrukwekkende beelden tonen hoe lava op La Palma oceaan instroomt
45
Indrukwekkende beelden tonen hoe lava op La Palma oceaan instroomt
Dit gebeurt er als lava de zee (en een zwembad) instroomt
149
Dit gebeurt er als lava de zee (en een zwembad) instroomt