Het Verenigd Koninkrijk gaat vrachtwagenchauffeurs en pluimveearbeiders tot 10.500 tijdelijke werkvisa verstrekken om de chronische personeelstekorten in het land tegen te gaan. Dat kondigde de regering zaterdag aan. Het gaat om de periode van oktober tot eind december.

De Britten kampen met benzinetekorten vanwege het grote tekort aan chauffeurs. Het Verenigd Koninkrijk telt meer dan achtduizend pompstations, waarvan tientallen uitverkocht en dus gesloten zijn. Bij andere tankstations is er een tekort aan sommige brandstoffen.

De situatie zorgde vrijdag al voor paniekreacties. Er ontstonden lange rijen doordat automobilisten voor de zekerheid extra benzine of diesel wilden inslaan. Vanwege de grote vraag beperkte de Britse exploitant van tankstations EG Group de hoeveelheid brandstof die automobilisten konden tanken.

Het besluit om meer werkvisa te verstrekken, is een draai voor premier Boris Johnson. Zijn regering heeft na de Brexit de immigratieregels aangescherpt en wilde het land minder afhankelijk maken van buitenlandse arbeidskrachten. Door het Britse vertrek uit de EU zijn tienduizenden chauffeurs naar Europa teruggekeerd. Naar schatting is er op dit moment een tekort van 100.000 chauffeurs.

De tijdelijke visa zijn volgens de Britse overheid slechts een kortetermijnoplossing. Op de lange termijn moeten meer Britse vrachtwagenchauffeurs worden opgeleid en moeten het salaris en de werkomstandigheden verbeterd worden. Een bijkomende maatregel van de regering is dat vierduizend mensen worden opgeleid tot chauffeur.

5.500 van de 10.500 visa gaan naar pluimveearbeiders om de druk op de voedselindustrie te verlagen.