De topadviseur van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky lijkt het doelwit te zijn van een moordaanslag. De auto van Sergej Sjefir is in de buurt van hoofdstad Kiev beschoten met een automatisch wapen, melden autoriteiten. Hij heeft de aanval overleefd.

Een lokale televisiezender berichtte dat er zeker negentien kogelgaten in het voertuig zaten. "Meer dan tien kogels hebben de auto geraakt", aldus een adviseur van de minister van Binnenlandse Zaken op Facebook. "De chauffeur is ernstig gewond geraakt."

Sjefir stond na de aanval de pers te woord. "Ik denk dat dit intimidatie was", zei de topadviseur op een gezamenlijke persconferentie met de binnenlandminister. "Ik denk ook dat de president hier niet bang van zal worden."

Zelensky had zelf al gereageerd in een videoboodschap. Hij zei dat degenen die achter de aanslag zitten een "stevige reactie" te wachten staat. "Het is een zwaktebod om 'hallo' tegen mij te zeggen door de auto van mijn vriend te beschieten vanuit een bos", reageerde de president vanuit New York, waar hij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties bijwoont.

Agenten onderzoeken de kogelgaten in de auto.

Agenten onderzoeken de kogelgaten in de auto.
Agenten onderzoeken de kogelgaten in de auto.
Foto: Getty Images

Reden aanslag gezocht in aanpak machtige elite

Het is nog onduidelijk waarom de auto met Sjefir onder vuur is genomen. Een adviseur van Zelensky, Mychajlo Podoljak, zei tegen persbureau Reuters dat er mogelijk een verband is tussen de aanslag en de wijze waarop Zelensky de machtige elite aanpakt. De president beloofde bij zijn aantreden corruptie te bestrijden en ook de invloedrijke oligarchen niet te ontzien.

De leider van de politieke partij van Zelensky, Oleksandr Korniënko, suggereerde op zijn beurt dat buurland Rusland iets met de aanval te maken kan hebben. "Een Russische link kan absoluut niet worden uitgesloten. We weten dat ze in staat zijn om terreuraanslagen in andere landen te organiseren." Het Kremlin ontkende na deze uitspraak betrokken te zijn geweest bij de aanval.

Band Sjefir en Zelensky ontstond in televisiewereld

De 57-jarige Sjefir werkte al samen met Zelensky toen de huidige president nog een komiek was met een eigen televisieprogramma. Zelensky speelde in de serie Dienaar van het Volk een docent die het tot president schopt. De naam van de show is nu ook de naam van zijn politieke partij.

Sjefir was als schrijver en producent betrokken bij de hitserie. Hij wordt nu gezien als rechterhand van de president.