Voor de vierde dag op rij stroomt woensdag lava uit de vulkaan Cumbre Vieja-vulkaan op het Spaanse eiland La Palma. Zondagmiddag barstte de vulkaan uit. Op dronebeelden is te zien dat meerdere lavastromen onderweg zijn naar de kust. Experts waarschuwen voor de gevolgen voor wanneer de lava de zee bereikt.

Dat kan leiden tot explosies en het vrijkomen van giftige dampen. De autoriteiten hebben daarom een deel van de zee bij het eiland afgesloten om toeschouwers op afstand te houden.

De lavastromen verwoesten alles op hun pad, waaronder ook een school. In totaal zouden zeker 185 gebouwen zijn verwoest. De regionale leider Ángel Victor Torres verwacht dat de schade kan oplopen tot 400 miljoen euro.

Er zijn voor zover bekend geen slachtoffers gevallen door de uitbarsting van de vulkaan. De autoriteiten hebben sinds zondag ongeveer 6.000 van de 83.000 mensen op het eiland geëvacueerd. Ook Nederlandse vakantiegangers zijn verplaatst.

Stoomwolken stijgen op als lava zwembad op La Palma verzwelgt
51
Stoomwolken stijgen op als lava zwembad op La Palma verzwelgt

Lava beweegt zich langzaam voort met extreme temperaturen

De lavastroom heeft een temperatuur van ongeveer 1.000 graden en bevond zich dinsdagavond op ongeveer 2 kilometer van de kust. Toen bewoog de lava zich met een snelheid van ongeveer 200 meter per uur. Het is nog onduidelijk wanneer de zee wordt bereikt, omdat de snelheid ook weer kan veranderen.

Inwoners van plaatsen in het pad van de lava proberen ondertussen wanhopig hun bezittingen te redden. In Todoque laden geëmotioneerde mensen meubels, fietsen, matrassen, kleren en andere spullen in voertuigen.

"Het belangrijkste is om documenten mee te nemen waar onze eigendomsrechten in zijn vastgelegd", zei een inwoner tegen zender RTVE. "Daar gaan ze later naar vragen als er hier niets meer overeind staat."

De lavastroom vanaf de vulkaan Cumbre Vieja.

De lavastroom vanaf de vulkaan Cumbre Vieja.
De lavastroom vanaf de vulkaan Cumbre Vieja.