Een nieuwe stroom lava heeft ervoor gezorgd dat autoriteiten maandagavond en dinsdag toch verder zijn gegaan met het evacueren van inwoners op het Spaanse eiland La Palma. Dat heeft burgemeester Sergio Rodríguez dinsdag laten weten aan radiostation TVE. Zondag barstte de Cumbre Vieja-vulkaan uit.

De regionale leider Ángel Víctor Torres maakte maandag bekend dat ongeveer vijfduizend mensen waren weggehaald uit vier dorpen, waaronder El Paso en Los Llanos de Aridane. Hij verwachtte toen niet dat er meer evacuaties nodig zouden zijn.

Door een nieuwe stroom lava uit een andere scheur op de helling van de vulkaan bleken verdere evacuaties alsnog nodig. Mensen uit de buurt van Tacande Alto, dat ook deel uitmaakt van El Paso, zijn maandagavond en dinsdag geëvacueerd. "De lava is op zijn pad naar de zee een beetje grillig geweest en van zijn loop afgeweken", zei Rodríguez.

Volgens TVE zijn ongeveer 6.000 van de 83.000 mensen die op het eiland wonen tot dusver gedwongen hun huizen te verlaten om aan de uitbarsting te ontsnappen. Ongeveer 150 huizen zijn verwoest door de eruptie, zei de voorzitter van de eilandraad Mariano Hernandez.

Lava schoot honderden meters de lucht in

De vulkaan barstte zondag uit waardoor lava honderden meters de lucht in schoot. De lava maakt momenteel een weg naar zee via een dunbevolkt gebied. Al ruim voor de uitbarsting van de vulkaan voerden autoriteiten evacuaties uit. Seismologen hadden namelijk al een reeks aardbevingen geregistreerd, waardoor op een nieuwe vulkaanuitbarsting werd gerekend.

Experts zeggen dat explosies en wolken van giftige gassen kunnen ontstaan wanneer de lava de zee bereikt. Uit voorzorg is daarom een gebied van 2 zeemijl in zee rond het gebied gesloten.

De laatste uitbarsting op het eiland vond plaats in oktober 1971, toen de vulkaan Teneguía meer dan drie weken lang lava spuwde.

Lava op La Palma slokt huizen op: 'Helemaal niets tegen te doen'
160
Lava op La Palma slokt huizen op: 'Helemaal niets tegen te doen'