Canadezen gaan maandag naar de stembus om een parlement te kiezen. De progressieve premier Justin Trudeau lijkt af te stevenen op een derde termijn, maar moet dan vermoedelijk weer zonder de steun van een meerderheid in het parlement gaan regeren.

Peilingen doen vermoeden dat de machtsverhoudingen in het Lagerhuis nauwelijks gaan veranderen. Daar heeft de Liberale Partij van Trudeau nu minder dan de helft van de zetels: 155 van de 338.

De 49-jarige premier probeerde zondag op de valreep nog stemmen te winnen door campagne te voeren in belangrijke districten in Quebec, Ontario en Brits-Columbia.

De premier staat al twee jaar aan het hoofd van een minderheidsregering en dat is waarschijnlijk ook na de verkiezingen het geval. Toch zou het een historische prestatie zijn als zijn partij straks weer de grootste is. Hij zou dan de achtste premier uit de Canadese geschiedenis zijn die drie verkiezingen op rij wint. Dat lukte zijn vader Pierre Trudeau eerder al.

Verkiezingen naar voren gehaald vanwege coronapandemie

De laatste parlementsverkiezingen in Canada vonden plaats in 2019 en Trudeau had tot 2024 kunnen wachten met het uitschrijven van verkiezingen. Hij besloot afgelopen zomer evenwel om zijn landgenoten vervroegd naar de stembus te sturen. Trudeau zei toen vanwege de coronapandemie een nieuw mandaat van de kiezer te willen.

De premier lijkt erop gegokt te hebben dat Canadezen hem zullen belonen voor zijn coronabeleid. Canada heeft een hoge vaccinatiegraad en in peilingen gingen de liberalen aan kop. Het lag echter wel gevoelig dat hij de nieuwe verkiezingen aankondigde in het weekend waarin de Taliban de Afghaanse hoofdstad Kaboel innamen en ook Canada daar mensen moest evacueren.

Trudeau trad in 2015 aan als minister-president. Zijn regering legaliseerde cannabis en verbood vorig jaar vijftienhonderd soorten aanvalsgeweren. Niet alle Canadezen zijn blij met zijn beleid. Zo werd Trudeau tijdens zijn campagne belaagd door tegenstanders van zijn coronamaatregelen. Demonstranten gooiden onlangs nog kiezelsteentjes en gruis naar hem.