Olaf Scholz, de bondskanselierskandidaat van de sociaaldemocraten (SPD), heeft volgens televisiekijkers in Duitsland zondagavond ook het derde debat tussen de bondskanselierskandidaten in de aanloop naar de verkiezingen gewonnen.

Het was het laatste debat tussen de drie belangrijkste kandidaten voor de verkiezingen, over precies een week. Scholz won volgens de kijkers ook de eerste twee televisiedebatten.

Scholz en Annalena Baerbock van de Groenen zeiden zondagavond dat het tijd is dat de conservatieven in de oppositie gaan. Armin Laschet probeert dit jaar de partij van Angela Merkel, CDU/CSU, opnieuw in de coalitie te krijgen.

Dat is echter niet de wens van de meeste kiezers, meent Scholz. Op de vraag of hij een coalitie tussen zijn SPD en het CDU/CSU uitsluit, wilde hij geen antwoord geven.

De sociaaldemocraat leidt al langer in de peilingen, maar met slechts zes dagen tot de verkiezingen moet Scholz maandag voor een parlementscommissie verschijnen. Daar moet hij vragen van parlementariërs beantwoorden over vermeende misstanden bij een financieel meldpunt. Volgens aanklagers zijn er mogelijk fouten gemaakt bij de afhandeling van meldingen over verdachte transacties. Na onderzoek vonden er eerder deze maand invallen plaats bij het ministerie van Financiën, waar Scholz minister is.

Het is nog onduidelijk of Scholz persoonlijk voor de commissie verschijnt of dat hij via een videoverbinding aanwezig is.

Spannende strijd in Duitsland: dit zijn de mogelijke opvolgers van Merkel
213
Spannende strijd in Duitsland: dit zijn de mogelijke opvolgers van Merkel