Verenigd Rusland (VR), de partij van president Vladimir Poetin, behoudt de meerderheid in de Doema, het 450 zetels tellende Russische parlement. Met 74 procent van de stemmen geteld staat VR op bijna 49 procent van de stemmen. In Moskou zijn al enkele aanhangers van de partij de straat opgegaan om de overwinning te vieren.

Partijbestuurder Andrej Toertsjak voorspelt dat zijn partij zeker 315 van de 450 zetels krijgt. VR lag volgens Russische media op koers om 304 zetels te halen. De partij heeft nu nog 334 van de zetels in de Staatsdoema.

De verwachting was al dat de grootste partij van Rusland opnieuw de meeste stemmen zou krijgen, mede doordat Poetin in de aanloop naar de verkiezingen alles op alles heeft gezet om de oppositie te hinderen. Bij de vorige parlementsverkiezingen in 2016 kreeg VR 54 procent van de stemmen.

De grootste rivaal van VR, de Communistische Partij, staat vooralsnog op 20 procent. De nationalistische Liberaal-Democratische Partij van Rusland (LDPR) staat voorlopig op 8 procent van de stemmen. De Rechtvaardig Rusland-partij komt vooralsnog uit op 7 procent. Beide partijen stemmen meestal mee met Poetins VR.

Onafhankelijke waarnemers van Golos, een organisatie voor de rechten van kiezers, publiceerden zaterdag een rapport waarin ze spraken van duizenden onregelmatigheden verspreid over het land. Zo brachten mensen meer dan één keer een stem uit.

Verkiezingscommissie vindt geen serieuze misstanden

Ook de Centrale Verkiezingscommissie van Rusland zei honderden klachten over misstanden te hebben ontvangen. Volgens de commissie was er echter geen sprake van serieuze misstanden die de uitslag van de verkiezingen kunnen beïnvloeden.

Ongeveer 100 miljoen Russen konden sinds vrijdag naar de stembus om een nieuw Lagerhuis, met 450 leden, te kiezen. Daarnaast werden regionale en lokale besturen gekozen. De laatste stemlokalen werden zondagavond rond 20.00 uur (Nederlandse tijd) gesloten. Zondag aan het begin van de avond lag het opkomstpercentage rond de 45 procent.