Op het Spaanse Canarische eiland La Palma is zondagmiddag een vulkaan uitgebarsten. Vanwege de rook, as en lava die zich over het eiland verspreidt worden duizenden inwoners geëvacueerd. De veiligheidsdiensten roepen op uit de buurt van de spuwende vulkaan te blijven. Inmiddels heeft lava ook de eerste huizen bereikt. Zeker acht gebouwen in de dorpen Alcalá en El Paraíso zijn verwoest.

De Spaanse Guardia Civil heeft een evacuatieplan opgesteld waarbij de komende uren tienduizend eilandbewoners worden geëvacueerd, melden Spaanse media, waaronder RTVE en El País. Inmiddels zouden al vijfduizend mensen op een veilige plek zijn ondergebracht. Dat aantal kan oplopen tot tienduizend.

Al voor de uitbarsting van de Cumbre Vieja-vulkaan waren de autoriteiten begonnen met het evacueren van vee en van tientallen kwetsbare inwoners, zoals ouderen en zieken, uit de omliggende dorpen.

Op het eiland zijn meerdere wegen afgesloten. Vanwege de uitbarsting blijft een deel van de scholen op het eiland tot nader order gesloten.

Voorafgaand aan de uitbarsting hadden wetenschappers een reeks aardbevingen geregistreerd met een magnitude van 3.8 in het nationale park waar de vulkaan is uitgebarsten, meldde het Spaanse Nationaal Geografisch Instituut (ING).

Laatste uitbarsting was in 1971

De laatste uitbarsting op La Palma was in oktober 1971, toen de vulkaan Teneguia meer dan drie weken lang lava spuwde nadat er een scheur in het zuiden van het eiland was verschenen. Destijds kwam een ​​man om het leven toen hij foto's nam in de buurt van de lavastromen. Ook nu is er sprake van lavastromen. Dat heeft al geleid tot geblokkeerde wegen op het 83.000 inwoners tellende eiland, maar vooralsnog niet tot doden of gewonden.

De Spaanse premier Pedro Sánchez is inmiddels op het eiland aangekomen. Hij laat via Twitter weten daar met de lokale autoriteiten te spreken over de situatie rondom de vulkaanuitbarsting. De premier heeft een bezoek aan de VS afgezegd.

Lava bereikt woonwijken na vulkaanuitbarsting op La Palma
50
Lava bereikt woonwijken na vulkaanuitbarsting op La Palma