Op de eerste dag van de parlementsverkiezingen in Rusland hebben onafhankelijke waarnemers vrijdag rond de tweeduizend onregelmatigheden geconstateerd. Zo zouden mensen meer dan één keer een stem hebben uitgebracht. Dat stellen waarnemers van Golos, een onafhankelijke organisatie voor de rechten van kiezers, in een op zaterdag gepubliceerd rapport.

Ook zouden stemmen zijn geronseld en grote groepen staatsambtenaren, van wie velen in uniform, zijn gemobiliseerd te gaan stemmen, zodat de regerende partij Verenigd Rusland de overwinning veilig zou kunnen stellen.

De lokale politicus Irina Fatyanova uit Sint-Petersburg, die voorheen gelieerd was aan oppositieleider Alexei Navalny, liet via Twitter weten: "Het was een verschrikkelijke dag. Vettig en smerig."

Daarentegen sprak Ella Pamfilova, de leider van de Centrale Verkiezingscommissie, haar lof uit voor de organisatie van de stembusgang. Deze commissie maakt overigens melding van buitenlandse inmenging, in de vorm van drie cyberaanvallen. Twee daarvan zouden zijn gericht tegen de website van de commissie en de derde zou een ddos-aanval zijn geweest, waarbij de server overbelast raakte.

De verkiezingen in Rusland zijn vrijdag begonnen en duren drie dagen. De Russen kiezen een nieuwe Staatsdoema (lagerhuis), die 450 leden telt, en ook regionale en lokale besturen.

De partij Verenigd Rusland is momenteel de grootste partij en geldt als Kremlin-vriendelijk. Ze levert alle ministers in het kabinet van president Vladimir Poetin.