De 78-jarige Amerikaanse miljonair Robert Durst is zaterdag door een jury in Californië schuldig bevonden aan de moord op een vriendin van hem in 2000. Een HBO-documentaire uit 2015 wierp nieuw licht op de zaak. Volgens de aanklagers heeft Durst, afkomstig uit een steenrijke vastgoeddynastie, nog twee andere moorden op zijn geweten.

De jury achtte het bewezen dat Durst zijn goede vriendin Susan Berman in 2000 door het hoofd heeft geschoten. Dat zou hij hebben gedaan om te voorkomen dat Berman een getuigenis zou afleggen over de verdwijning van zijn eerste vrouw, Kathleen McCormack. De miljonair is verdachte in die vermissingszaak, maar werd nooit vervolgd.

In 2015 werd Durst opgepakt op verdenking van de moord op Berman. Slechts enkele uren later werd de laatste aflevering uitgezonden in de HBO-documentaire over hem, The Jinx: The Life and Deaths of Robert Durst.

Tijdens de opnames daarvan versprak Durst zich over de moorden. Hij was naar het toilet gegaan zonder te beseffen dat zijn opgespelde microfoon nog aanstond. Daar mompelde hij tegen zichzelf: "Wat heb ik in hemelsnaam gedaan? Ze allemaal vermoord, natuurlijk."

Documentaire speelt belangrijke rol bij vervolging

De aanklagers onderstreepten vrijdag in de rechtbank het belang van de documentaire voor de vervolging van Durst. "Als zij die interviews niet hadden afgenomen, zouden we niet zijn waar we zijn", zei hoofdaanklager John Lewin na afloop over de filmmakers. Ook een brief van de vermogende Amerikaan en een audio-opname van een vriend van hem werden aangevoerd als bewijsmateriaal.

Volgens de aanklagers heeft Durst in 2001 een derde moord gepleegd, toen hij onderdook in Texas. Hij zou zijn buurman om het leven hebben gebracht toen die hem herkende, en diens lichaam daarna in stukken hebben gehakt. Durst stelde dat het om zelfverdediging ging en werd uiteindelijk vrijgesproken in die zaak.

Op 18 oktober hoort de 78-jarige zijn straf voor de moord op Berman. Verwacht wordt dat Durst levenslang krijgt.