De grootste boom ter wereld, een sequoia met een hoogte van 83 meter, is ingepakt met aluminiumfolie om hem te beschermen tegen bosbranden in de Amerikaanse staat Californië. De branden in het westen van de Verenigde Staten hebben een nationaal park bereikt en bedreigen daar ruim tweeduizend bijzondere bomen.

Brandweerlieden zijn begonnen met het klaarzetten van brandweerspuiten rondom de bomen. "We nemen uitzonderlijke voorzorgsmaatregelen om deze sequoia's te beschermen", vertelt een woordvoerder van het natuurpark waar de bomen staan. "We doen alles wat we kunnen om deze twee- tot drieduizend jaar oude bomen te beschermen."

Kleinere branden zijn door de dikke schors van de bomen over het algemeen niet schadelijk voor de sequoia's. De bomen hebben de kleine branden zelfs nodig om zich voort te kunnen planten. Door de warmte van kleine branden komen zaden vrij en worden dunne boompjes gedood, zodat de andere sequoia's de ruimte hebben om te groeien. De grotere en hetere branden zijn echter wel gevaarlijk, doordat ze hoger in de boom en tot de bladeren komen.

De branden die het natuurpark teisteren, zijn op 10 september ontstaan als gevolg van blikseminslagen. In de afgelopen maanden zijn al duizenden hectares in het westen van de VS in vlammen opgegaan.

Brandweerlieden pakken een bord in met aluminiumfolie.

Brandweerlieden pakken een bord in met aluminiumfolie.
Brandweerlieden pakken een bord in met aluminiumfolie.
Foto: AFP