Noord-Korea heeft woensdagochtend (lokale tijd) opnieuw twee ballistische raketten afgevuurd, meldt Zuid-Korea. Juist op die dag spraken ministers van Buitenlandse Zaken van Zuid-Korea en China met elkaar in Seoel uit bezorgdheid over de recente rakettests van Noord-Korea.

De raketten belandden voor de Noord-Koreaanse oostkust in zee, buiten de zogeheten economische zone van Japan. Afgelopen weekend testte Noord-Korea ook al een nieuw soort kruisraket, die volgens sommige analisten nucleaire vermogens had.

De tests onderstrepen de vooruitgang in het wapenprogramma van Noord-Korea, juist nu de Verenigde Staten aandringen op de ontmanteling van de nucleaire en ballistische raketprogramma's van dat land, in ruil voor verlichting van Amerikaanse sancties.

Ook China, Noord-Korea's belangrijkste bondgenoot, heeft het land onder druk gezet zijn nucleaire programma's te ontmantelen.

Dinsdag kwamen de belangrijkste nucleaire onderhandelaars van Zuid-Korea, de VS en Japan bijeen in Tokio. Daar toonden ze zich eensgezind over de noodzaak om de dialoog met Noord-Korea over denuclearisatie voort te zetten en naar manieren te blijven zoeken om de impasse met Noord-Korea te doorbreken.

Noord-Korea test nieuwe kruisraketten: 'Serieuze technologie'
131
Noord-Korea test nieuwe kruisraketten: 'Serieuze technologie'

Zuid-Korea lanceert raket vanuit onderzeeër

Zelf lanceerde Zuid-Korea woensdag een ballistische raket vanuit de nieuwe onderzeeër Ahn Chang-ho. Het is de eerste Zuid-Koreaanse raket die vanuit een onderzeeër kan worden afgevuurd. Zuid-Korea is zover bekend het achtste land ter wereld dat de beschikking heeft over deze technologie.

De Zuid-Koreaanse regering vindt het wapen belangrijk "om dreigingen uit alle richtingen af te schrikken". Het land is al langer bezig om het wapenarsenaal uit te bouwen. Eerder deze maand werd bekend dat Zuid-Korea werkt aan een ballistische raket die net zo sterk is als een tactisch kernwapen.