De Amerikaanse generaal Mark Milley, de hoogste militair in de Verenigde Staten, zou twee keer in het geheim hebben gebeld met zijn Chinese tegenhanger omdat hij bezorgd was dat toenmalig president Donald Trump een oorlog met China zou ontketenen. Dat meldt The Washington Post dinsdag.

Milley zou de Chinese generaal Li Zuocheng voor het eerst hebben gebeld op 30 oktober 2020, toen Trumps aanstaande verkiezingsnederlaag zich al aandiende. Het tweede gesprek volgde volgens de krant op 8 januari 2021, twee dagen nadat Trump-supporters het Capitool hadden bestormd om te voorkomen dat het Congres Trumps verkiezingsnederlaag zou bekrachtigen.

In de telefoontjes zou Milley zijn Chinese tegenhanger hebben verzekerd dat de VS "stabiel" was en niet zou aanvallen. Als er toch een aanval zou komen, dan zou hij Li meteen waarschuwen.

The Washington Post baseert zich in zijn berichtgeving op het boek Peril van de journalisten Bob Woodward en Robert Costa, dat volgende week verschijnt. Woodward en Costa zeggen hun bevindingen te stoelen op interviews met ruim tweehonderd bronnen.

Trump noemt de berichtgeving over Milley "verzonnen". "Voor de goede orde, ik heb er nooit aan gedacht om China aan te vallen", aldus de voormalig president in een verklaring. Hij zegt daarnaast dat als het verhaal wel waar was geweest, Milley voor hoogverraad berecht zou moeten worden.

Trump neemt afscheid: 'Trots op wat we hebben bereikt'
111
Trump neemt afscheid: 'Trots op wat we hebben bereikt'