De Amerikaanse president Joe Biden heeft Californië tot rampgebied verklaard vanwege de bosbranden die er al bijna een maand woeden. Hij reist maandag naar de staat om de schade op te nemen. Ook zal Biden landelijke hulp toezeggen, meldt het Witte Huis.

Meer dan 6.800 grote en kleine bosbranden hebben dit seizoen alleen al in Californië naar schatting bijna 700.000 hectare natuur verwoest. De beschikbare middelen voor de bestrijding van branden zijn volgens de autoriteiten tot een "gevaarlijk laag niveau" gedaald en hebben het uiterste van de brandweerlieden gevraagd.

De branden zijn aangewakkerd door extreem hete en droge omstandigheden die volgens deskundigen symptomatisch zijn voor de klimaatverandering. De branden van dit jaar behoren tot de verwoestendste ooit. De staat kampt in gebruikelijke zomers ook al regelmatig met natuurbranden.

"President Biden heeft verklaard dat er sprake is van een grote ramp in de staat Californië en heeft federale bijstand bevolen als aanvulling op de inspanningen van de staat, de stammen en de lokale overheden in de getroffen gebieden", aldus het Witte Huis.

Automobilist rijdt door in rook gehulde snelweg bij bosbrand in VS
42
Automobilist rijdt door in rook gehulde snelweg bij bosbrand in VS