De Amerikaanse politiedienst FBI heeft een eerste document vrijgegeven over de aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten, meldt CNN. De nieuwszender zegt dat naar verwachting nog meer geheime stukken worden geopenbaard. De Amerikaanse president Joe Biden meldde ruim een week geleden al dat hij van plan was documenten over de aanslagen naar buiten te brengen.

In het stuk, dat uit 2016 stamt en zestien pagina's telt, staan volgens CNN details over FBI-onderzoek naar de vermeende steun die een medewerker van het consulaat van Saoedi-Arabië en een vermoedelijke Saoedische geheim agent in Los Angeles hebben verleend aan ten minste twee van de mannen die op 11 september 2001 vliegtuigen kaapten.

Het document beschrijft meerdere connecties en getuigenverklaringen die de politiedienst doen vermoeden dat Omar Al Bayoumi, die naar verluidt in Los Angeles studeerde, een medewerker was van de inlichtingendienst van Saoedi-Arabië. In het stuk staat dat de man nauw betrokken zou zijn bij het verstrekken van "reisbijstand, onderdak en financiering" om de kapers te helpen, maar daarvoor wordt geen direct bewijs geleverd.

Biden had eerder niet aangegeven wat er in de stukken zou staan, maar Amerikaanse media meldden vorige week al dat ze waarschijnlijk zouden gaan over de mogelijke rol die Saoedi-Arabië zou hebben gespeeld bij de aanslagen. Nabestaanden van slachtoffers van de aanslagen stellen dat het land hulp heeft verleend aan terroristengroep Al Qaeda, die de aanslagen uitvoerde.

Biden wil documenten 9/11 vrijgeven: dit zou erin staan
171
Biden wil documenten 9/11 vrijgeven: dit zou erin staan

Nabestaanden: 'Saoedi-Arabië moet verantwoordelijkheid nemen'

In een verklaring laat een woordvoerder namens een organisatie van nabestaanden van slachtoffers van 9/11 weten dat het nu vrijgegeven document alle twijfels over de Saoedische medeplichtigheid bij de aanslagen heeft weggenomen.

"Nu worden de geheimen van de Saoedi's aan het licht gebracht en is het de hoogste tijd voor het koninkrijk om verantwoordelijkheid te nemen voor de rol die zijn ambtenaren hebben gespeeld bij het vermoorden van duizenden mensen op Amerikaanse bodem", aldus de woordvoerder.

Op 11 september 2001 werden vier passagiersvliegtuigen gekaapt door terroristen van Al Qaeda. Twee werden in de Twin Towers van het World Trade Center in New York gevlogen en een in het Pentagon bij Washington. Een vierde toestel crashte in het dorp Shanksville toen inzittenden de kapers probeerden te overmeesteren. In totaal kwamen bijna drieduizend mensen om het leven.