De Israëlische autoriteiten hebben inmiddels vier van zes voortvluchtige gevangenen opgepakt na een grote klopjacht. De mannen ontsnapten in de nacht van zondag op maandag via een zelf gegraven tunnel uit een zwaarbeveiligde gevangenis.

Twee voortvluchtigen werden teruggevonden op een parkeerplaats in een dorp bij Nazareth, waar twee anderen eerder al werden opgepakt. Een van hen was een voormalig militantenleider. Ook het vermeende brein achter de ontsnappingspoging zit weer vast.

De gevangenen zijn Palestijnse militanten die veroordeeld zijn voor het plannen of uitvoeren van aanvallen tegen Israëliërs. Na hun ontsnapping startten de politie en het leger een grote zoektocht. Troepen gingen massaal naar de Westelijke Jordaanoever. Ook werden er toegangspunten naar de Palestijnse Gebieden afgesloten.

Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem hielden in de afgelopen week protesten om hun steun te betuigen aan de voortvluchtigen. Die worden daar gezien als helden. Israël omschrijft Palestijnen die betrokken zijn bij gewelddadige anti-Israëlische activiteiten als terroristen.

Israël pakt gevangenen op die via zelf gegraven gat ontsnapten
36
Israël pakt gevangenen op die via zelf gegraven gat ontsnapten