Vrouwen tot 25 jaar kunnen vanaf volgend jaar gebruikmaken van gratis voorbehoedsmiddelen. Het gaat om meerdere soorten anticonceptie, waaronder de pil, anticonceptiepleisters en spiraaltjes. Ook worden doktersbezoeken voor geboortebeperking gratis. Dat heeft de Franse regering donderdag bekendgemaakt.

Tot vorig jaar konden alleen vrouwen van vijftien tot achttien jaar gratis voorbehoedsmiddelen krijgen. In 2020 werd dit uitgebreid naar meisjes onder de vijftien om abortussen bij minderjarigen te stoppen.

Het nieuwe beleid gaat naar verwachting zo'n 21 miljoen euro per jaar kosten, zei de Franse minister van Volksgezondheid Olivier Véran op televisie. De nieuwe regeling is een van de maatregelen die de Franse president Emmanuel Macron neemt om vrouwenrechten en armoede onder jongeren aan te pakken.

De leeftijdsgrens van 25 jaar komt overeen met de grens waarop mensen in Frankrijk niet meer kunnen vallen onder een aanvullende gezondheidsverzekering van hun ouders.

"Het gebruik van voorbehoedsmiddelen neemt af bij sommige jonge vrouwen. Daar zijn vooral financiële redenen voor", zei Véran. De minister noemde het onacceptabel dat vrouwen zichzelf niet goed kunnen beschermen omdat ze daar het geld niet voor hebben.