De Surinaamse president Chan Santokhi heeft tijdens een werkbezoek aan Nederland de ongeveer 400.000 Nederlanders met een Surinaamse achtergrond opgeroepen te helpen bij het opbouwen van Suriname. Dat meldt Waterkant.

"Blijf niet langer aan de kantlijn zitten, take action en raak betrokken", richtte Santokhi zich tijdens een toespraak in Den Haag tot de Nederlanders met een Surinaamse achtergrond.

De Surinaamse president benadrukte dat zijn land zich zal ontwikkelen met hulp van één miljoen Surinamers. Daarmee bedoelt hij de ongeveer 600.000 huidige inwoners van Suriname, maar daarbovenop ook nog eens de Nederlanders met Surinaamse roots.

Volgens Santokhi is de zogenoemde diasporagemeenschap al eerder betrokken geweest bij het oplossen van de financiële crisis waarin Suriname verkeert.

Suriname verkeert volgens Santokhi aan de vooravond van grote industriële ontwikkelingen in de olie- en gassector. De president wil dat voornamelijk Surinaamse bedrijven hiervan profiteren.

Meer dan 10 procent Surinaamse bevolking emigreerde in jaar onafhankelijkheid

Suriname werd op 25 november 1975 onafhankelijk van Nederland. Alleen al in 1975 emigreerden ongeveer 40.000 inwoners van het toen ongeveer 360.000 inwoners tellende Suriname naar Nederland.

De emigratie was relatief makkelijk. Nederland en Suriname hadden namelijk afgesproken dat inwoners van 1975 tot 1980 vrij mochten reizen tussen de twee landen.

Nederland werd verrast door de grote toestroom van voormalige onderdanen van het Koninkrijk der Nederlanden. Een groot deel van hen streek neer in de Amsterdamse Bijlmer.