De Grenfell Tower in Londen, waar meer dan vier jaar geleden een dodelijke brand uitbrak, moet tegen de vlakte. Volgens The Sunday Times wordt dat geadviseerd door bouwexperts die door de regering zijn ingehuurd. Het gebouw zou namelijk kunnen instorten en vormt zo een gevaar voor de omgeving, waaronder een nabijgelegen school.

Naar verwachting wordt deze maand aangekondigd dat de 23 verdiepingen tellende torenflat afgebroken gaat worden. Volgens de experts, die daar "ondubbelzinnig en unaniem" voorstander van zijn, moet dat wel zorgvuldig gebeuren.

Regeringsmedewerkers zouden ook een aantal nabestaanden en overlevenden hebben verteld dat deze maand een besluit wordt genomen. Die zouden hen ook hebben verzekerd dat als het gebouw wordt gesloopt, dat niet voor juni 2022 gebeurt. Dan is het namelijk precies vijf jaar na de brand, die aan 72 mensen het leven kostte.

Grenfell United, een groep nabestaanden en overlevenden, zegt geschokt te zijn door het nieuws. Aan hen was verteld dat de overheid geen besluit zou nemen over het gebouw zonder hun advies.

De nabestaanden denken dat het pand nog een rol kan spelen bij rechtszaken. Wel zijn ze van mening dat het gebouw een keer gesloopt moet worden, al hebben sommige nabestaanden geopperd er een verticaal bos van te maken.

De dodelijke brand in 2017 werd deels veroorzaakt doordat brandbaar materiaal was gebruikt in de bedekking van het pand. Bij andere Britse gebouwen die lijken op de Grenfell Tower moest dergelijke bedekking na de brand worden weggehaald. Die renovatie kostte naar schatting miljarden ponden.

Adele steekt nabestaanden Grenfell-brand hart onder de riem
105
Adele steekt nabestaanden Grenfell-brand hart onder de riem