De antiabortusgroep Texas Right to Life heeft vrijdag een nederlaag geleden in een rechtbank in de Amerikaanse staat Texas. De groep kreeg een tijdelijk verbod op het op basis van de nieuwe abortuswet aanklagen van Planned Parenthood in Texas-medewerkers opgelegd.

Planned Parenthood in Texas, een gezondheidsorganisatie die onder meer abortusklinieken runt, had de antiabortusgroep voor de rechter gedaagd om te voorkomen dat de groep aspecten van het nieuwe abortusverbod in Texas tegen de organisatie zou gebruiken.

Planned Parenthood betwistte vooral het meest ongebruikelijke aspect van de wet: elke burger kan een mogelijke overtreder van het abortusverbod aanklagen. De wet definieert potentiële overtreders zeer breed, waardoor bijvoorbeeld ook iemand die een abortusafspraak voor een zwangere vrouw maakt, haar naar een kliniek begeleidt of de procedure betaalt aangeklaagd kan worden.

Het betwiste aspect in de abortuswet van Texas creëert "onherstelbaar en dreigend letsel" voor Planned Parenthood en zijn artsen, personeel en patiënten in heel Texas, stelde de rechter in de rechtbank in Travis County.

TikTokkers protesteren met valse meldingen tegen abortuswet
74
TikTokkers protesteren met valse meldingen tegen abortuswet

Provider haalt ook website van de antiabortusclub offline

Tevens bepaalde de rechter dat de wet abortusaanbieders als Planned Parenthood onvoldoende beschermt tegen de schade die ze oplopen als ze continu door burgers worden aangeklaagd.

Texas Right to Life, dat aankondigde tegen de uitspraak in beroep te gaan, kreeg op vrijdag nog een andere tegenslag te verwerken. De groep runt een website, prolifewhistleblower.com, waarop burgers anoniem tips kunnen achterlaten over mensen die helpen bij of aanzetten tot abortus.

Nieuwe Texaanse wet leidt tot storm van kritiek

Webhostprovider GoDaddy heeft laten weten die website niet langer te willen hosten, omdat deze de servicevoorwaarden van de webhost schendt. Volgens die voorwaarden mogen gebruikers immers geen informatie over mensen verzamelen zonder hun toestemming.

De nieuwe abortuswet in Texas heeft tot felle kritiek geleid in de VS. Belangenorganisaties claimen dat de wet ertoe leidt dat abortus onmogelijk wordt voor zeker 85 procent van de Texaanse vrouwen die de procedure willen ondergaan.