De laatste Britse militairen in Afghanistan hebben het land verlaten, meldt het ministerie van Defensie. Daarmee is een einde gekomen aan de militaire aanwezigheid van het Verenigd Koninkrijk in Afghanistan, die twintig jaar heeft geduurd. Meer dan 450 Britse militairen zijn in die periode in Afghanistan om het leven gekomen.

Eerder op zaterdag werd de Britse evacuatie-operatie vanaf de luchthaven van Kaboel al beëindigd.

"Twintig jaar geleden, in de nasleep van de aanslagen van 11 september (2001), zette de eerste Britse militair voet op Afghaanse grond om een betere toekomst te creëren voor het land en al zijn inwoners", citeert Sky News de Britse premier Boris Johnson.

"Het vertrek van de laatste Britse militairen uit het land is een moment om stil te staan bij alles wat we hebben opgeofferd en alles wat we de afgelopen twee decennia hebben bereikt. De aard van onze betrokkenheid bij Afghanistan is dan wel veranderd, maar onze doelen voor het land zijn dat niet."

Britse ambassade zet werk voort vanuit Qatar

De Britse ambassadeur in Afghanistan en het ambassadeteam zullen hun werk tijdelijk vanuit Qatar voortzetten. De Britse regering heeft aangekondigd dat de diplomatieke aanwezigheid in Kaboel hersteld wordt, zodra het veilig genoeg is en de politieke situatie in het land het toelaat.

Het Verenigd Koninkrijk heeft in twee weken tijd bijna vijftienduizend mensen weten te evacueren uit de door de Taliban bezette hoofdstad. Toch is het de Britten niet gelukt iedereen weg te krijgen die dat wilde.

Zwaargewonde Afghanen arriveren bij ziekenhuis in Kaboel na explosie
35
Zwaargewonde Afghanen arriveren bij ziekenhuis in Kaboel na explosie

Frankrijk en VK pleiten voor veilige zone

Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk willen een zogenoemde veilige zone instellen in de Afghaanse hoofdstad Kaboel, vanwaaruit humanitaire hulp voortgezet kan worden onder bescherming van de Verenigde Naties. De twee landen zullen daarvoor maandag een resolutie indienen tijdens een spoedberaad van de permanente leden van de VN-Veiligheidsraad, kondigt de Franse president Emmanuel Macron aan.

"Dit is erg belangrijk. Dit zou een kader bieden voor de Verenigde Naties om in noodgevallen op te treden", zegt Macron tegen de Franse zondagskrant Le Journal du Dimanche. Een dergelijke veilige zone in Kaboel maakt het volgens de president ook mogelijk om als internationale gemeenschap de radicaalislamitische Taliban, die de macht in Afghanistan hebben gegrepen, onder druk te blijven zetten.

Frankrijk heeft vrijdag zijn evacuatiemissie in Kaboel beëindigd.

Waarom de Taliban en IS in Afghanistan elkaar haten
129
Waarom de Taliban en IS in Afghanistan elkaar haten