Sirhan Sirhan, die in 1968 de Amerikaanse senator Robert F. Kennedy vermoordde, heeft vrijdag te horen gekregen dat hij na 53 jaar mogelijk de gevangenis mag verlaten. Een commissie gaf na vijftien eerdere pogingen van Sirhan om vrij te komen een positief advies over diens vrijlating.

Alleen de gouverneur van de staat Californië moet de vrijlating nog daadwerkelijk officieel maken. Dat proces duurt waarschijnlijk enkele maanden. Een woordvoerder van gouverneur Gavin Newsom kon daarover vrijdag nog niets loslaten.

Twee van Kennedy's zonen, Robert Jr. en Douglas, steunden het vrijlatingsverzoek van Sirhan. Ook de openbaar aanklagers hadden geen bezwaren tegen zijn vrijlating. "Ik ben overweldigd doordat ik meneer Sirhan in het echt heb kunnen zien. Heel mijn leven leefde ik in angst voor hem en zijn naam", aldus Douglas Kennedy. "Ik ben er dankbaar voor dat ik hem nu kan zien als een mens die compassie en liefde verdient."

De advocaat van Sirhan, Angela Berry, pleit ervoor dat hij vrijgelaten wordt op basis van "wie hij vandaag de dag is". Tijdens zijn laatste hoorzitting in 2016 concludeerde de justitiecommissie na een urenlang verhoor dat Sirhan onvoldoende berouw toonde en dat hij de enorme omvang van zijn misdaad niet begreep, schrijft de Britse krant The Guardian.

"Meer dan een halve eeuw is verstreken en ik ben niet meer dat jonge impulsieve kind van toen", vertelde Sirhan de justitiecommissie deze keer. "Kennedy was de hoop van de wereld en ik heb iedereen pijn gedaan met deze vreselijke daad."

Kennedy was in de race om president te worden

De nu 77-jarige Palestijnse immigrant schoot Kennedy op 5 juni 1968 dood in het Ambassador Hotel in Los Angeles. De senator was op dat moment kandidaat voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Een duidelijk motief voor de moord werd nooit gevonden, maar aanklagers vonden een dagboek van Sirhan waarin hij zijn onvrede met de in zijn ogen pro-Israëlkoers van Kennedy uitte. Aanvankelijk kreeg Sirhan de doodstraf opgelegd, maar die werd later omgezet in levenslang.

Als de gouverneur besluit om Sirhan inderdaad vrij te laten, zal hij waarschijnlijk worden gedeporteerd naar Jordanië. Als immigrant kreeg hij nooit het Amerikaanse staatsburgerschap.

Kennedy was de broer van de eveneens vermoorde Amerikaanse oud-president John F. Kennedy.

Terugblik: Robert F. Kennedy treft zelfde lot als broer
139
Terugblik: Robert F. Kennedy treft zelfde lot als broer