De openbaar aanklager van Malta heeft tegen zakenman Yorgen Fenech een levenslange celstraf geëist voor het plannen van de moord op journalist Daphne Caruana Galizia. De 53-jarige vrouw stierf vier jaar geleden doordat een bom in haar auto ontplofte.

Fenech zit sinds november 2019 vast. Hij werd opgepakt toen hij op zijn jacht uit Malta wilde vluchten.

Caruana Galizia deed onder meer onderzoek naar Fenech en zijn zaken. Ze onthulde veel corruptiepraktijken binnen de regering van Malta.

De regering van premier Joseph Masqat moest na de aanslag opstappen, omdat duidelijk was geworden dat leden van zijn regering banden met Fenech hadden en dat zij geld zouden ontvangen van de zakenman.

Volgens een onderzoekscommissie is de Maltese staat deels verantwoordelijk voor de dood van Caruana Galizia. In een vorige maand verschenen rapport staat dat de staat zou hebben nagelaten de risico's voor Caruana Galizia te erkennen en redelijke maatregelen te treffen.

De huidige premier Robert Abela heeft de familie van de gedode journalist excuses aangeboden en zegt er alles aan te doen om ervoor te zorgen dat het niet weer kan gebeuren.

Vincent Masqat, die overigens geen familie van Joseph Masqat is, heeft zijn betrokkenheid bij haar dood eerder toegegeven en kreeg vijftien jaar gevangenisstraf opgelegd. De verdachte broers George en Alfred Degiorgio ontkennen iets met de moord te maken te hebben. Hun zaak loopt nog.