De Afghaanse president Ashraf Ghani is zondag zijn land ontvlucht en is op weg naar buurland Tadzjikistan, meldt de Afghaanse minister van Binnenlandse Zaken. In een reactie daarop hebben de Taliban hun strijders de opdracht gegeven om Kaboel binnen te trekken.

De extremistische beweging zegt te willen voorkomen dat er plunderingen plaatsvinden in de hoofdstad nu ook soldaten en politieagenten hun posten hebben verlaten. Zondagavond (lokale tijd) bereikten militanten het presidentieel paleis in Kaboel, meldde persbureau Reuters. De Afghaanse regering heeft de inval nog niet bevestigd. In delen van de stad wordt ook melding gemaakt van schoten.

De Afghaanse minister van Binnenlandse Zaken Abdul Sattar Mirzakwal heeft volgens lokale media vanaf 21.00 uur een avondklok afgekondigd "om de orde te bewaren en de levens en eigendommen van burgers te beschermen". Daarbij roept de minister inwoners van Kaboel op om kalm te blijven.

Eerder op de dag zeiden ingewijden dat Ghani binnen enkele uren zou aftreden, maar dat is nog niet officieel gebeurd. Volgens minister Bismillah Mohammadi van Defensie heeft de president het mandaat om de crisis op te lossen overgedragen aan politieke leiders. De invloedrijke politicus Abdullah Abdullah probeert het vredesproces in zijn land in goede banen te leiden.

Bronnen binnen de Afghaanse regering zeggen dat er een vreedzame machtsoverdracht komt en Kaboel niet wordt aangevallen. Een zegsman van de Taliban heeft gezegd dat de komende dagen wordt gepraat over de machtsoverdracht, zonder dat er geweld bij komt kijken. Mogelijk komt er een overgangsregering.

Maandag reist een Afghaans onderhandelingsteam naar Qatar voor gesprekken met de Taliban over de overdracht. Daarbij zouden ook Amerikaanse vertegenwoordigers aanschuiven.

Dit zijn de Taliban en dit is wat ze willen
115
Dit zijn de Taliban en dit is wat ze willen

Taliban zeggen niet uit te zijn op wraak

Sinds zondagochtend werd Kaboel al omsingeld door de Taliban en stonden militanten op het punt de stad binnen te trekken.

Een woordvoerder van de Taliban zei dat medewerkers van de overheid en het leger zich geen zorgen hoeven te maken over vergeldingsacties. De jihadisten zijn niet uit op wraak zodra ze het land hebben veroverd. Ook riep hij vluchtende Afghanen op in het land te blijven en niet uit angst te vertrekken.

De Taliban hebben sinds ze naar Kaboel zijn getrokken benadrukt dat ze geen slachtoffers willen maken. Een leider van de Taliban die in Doha zit, riep het Afghaanse regeringsleger juist op te stoppen met schieten, zodat er geen burgers gewond raken.

De woordvoerder van de moslimextremistische organisatie liet ook weten dat vrouwenrechten zullen worden gerespecteerd en dat er mediavrijheid komt als ze het weer voor het zeggen hebben in Afghanistan. Uit gebieden die eerder werden veroverd door de Taliban komen echter verhalen naar buiten dat vrouwen niet alleen over straat mogen en verplicht worden een boerka te dragen.

Tijdens het eerste bewind van de Taliban werd een strikte versie van de sharia, de islamitische wetgeving, gehandhaafd in Afghanistan. Overtredingen kwamen burgers op lijfstraffen of executie te staan.

Tolken leven niet zeker in Kaboel: 'Liever dood dan in handen Taliban'
181
Tolken leven niet zeker in Kaboel: 'Liever dood dan in handen Taliban'