De Taliban hebben zondagochtend de belangrijke stad Jalalabad in het oosten van Afghanistan zonder slag of stoot ingenomen, zeggen plaatselijke autoriteiten. Hierdoor hebben de moslimextremisten ook de wegen die het land met Pakistan verbinden onder controle gekregen.

"Er zijn momenteel geen gevechten in Jalalabad omdat de gouverneur zich heeft overgegeven aan de Taliban", zei een Afghaanse functionaris uit Jalalabad tegen persbureau Reuters. "Het verlenen van toegang aan de Taliban was de enige manier om het leven van burgers te redden."

Een westerse veiligheidsfunctionaris bevestigde ook de val van de stad. Daarmee is de hoofdstad Kaboel nog de enige grote stad in Afghanistan die in handen is van de regering.

In de afgelopen dagen veroverden de Taliban meerdere belangrijke steden. Zaterdag viel Mazar-i-Sharif, waardoor de regering grotendeels de controle over het noorden van het land kwijtraakte. Eerder namen de Taliban al Kandahar en Herat in, de tweede en derde stad van Afghanistan.

Tolken leven niet zeker in Kaboel: 'Liever dood dan in handen Taliban'
181
Tolken leven niet zeker in Kaboel: 'Liever dood dan in handen Taliban'

Taliban naderen Kaboel, westerse landen evacueren ambassadepersoneel

Kaboel is nu nog de enige stad in handen van de Afghaanse regering. De Taliban naderen de hoofdstad in rap tempo.

Ondertussen is de evacuatie van Amerikaanse ambassademedewerkers in Kaboel in volle gang. De Amerikaanse president Joe Biden heeft de Taliban laten weten met "een snelle en krachtige militaire reactie" te komen als de militanten Amerikaans personeel in Afghanistan in gevaar brengen.

Duitsland, dat zaterdag crisisoverleg voerde, gaat maandag beginnen met het evacueren van ambassadepersoneel. Ook Nederland voerde zaterdag crisisoverleg. Demissionair premier Mark Rutte stelde dat alles wordt gedaan "om de veiligheid van onze ambassademedewerkers en tolken te waarborgen".