Het dodental door plotselinge en hevige overstromingen in het noorden van Turkije is bijgesteld tot boven de vijftig. Volgens de Rijksdienst voor Natuurrampenbeheer (Afad) zijn zeker 57 mensen omgekomen in de provincie Kastamonu, gelegen aan de Zwarte Zee, en zes in de naburige provincie Sinop.

Volgens lokale media verwachten bewoners van het getroffen gebied nog meer slachtoffers dan tot dusver bekend. Zo zijn er meer dan driehonderd vermisten. Dit weekend werd aanvankelijk nog meer regen verwacht, maar nu lijkt het ernaar uit te zien dat de neerslag zal afnemen.

Zeker 2.300 mensen zijn per boot of helikopter geëvacueerd uit het bergachtige gebied aan de Zwarte Zee, ten noorden van hoofdstad Ankara. Duizenden inwoners krijgen tijdelijk elders onderdak omdat hun huizen zijn vernield. De Turkse Rode Halvemaan plaatst tenten en zorgt voor dekens en voedsel. De autoriteiten spraken over een ramp zoals die in vijftig jaar of zelfs een eeuw niet is voorgekomen.

Volgens de Turkse president Erdogan, die vrijdag het gebied bezocht, wordt er "intensief" samengewerkt met alle instellingen en organisaties in de getroffen gebieden. Er zijn inmiddels 5.500 hulpverleners actief bij de hulp- en reddingsoperaties in het gebied.

Enorme ravage na overstromingen in noorden van Turkije
35
Enorme ravage na overstromingen in noorden van Turkije

Gebied wordt vaker getroffen door overstromingen

De overstromingen, veroorzaakt door hevige regenval van dinsdag tot en met woensdag, kwamen op een moment dat Turkije net hersteld was van flinke bosbranden in het zuiden. Daar is het kurkdroog en heet. Het vuur eiste zeker acht levens en verwoestte toeristische gebieden langs de kust.

De overvloedige regenval in het noorden leidde ook tot aardverschuivingen. Volgens de autoriteiten zaten daardoor vrijdag nog zeker tweehonderd dorpen zonder stroom. Veel wegen en bruggen zijn verwoest of zo ernstig beschadigd dat ze niet meer te gebruiken zijn. Genietroepen van het Turkse leger zijn begonnen om noodbruggen te plaatsen.

Het gebied wordt vaker getroffen door overstromingen in de zomer na hevige regenval. Vorig jaar kwamen vijf mensen om het leven door noodweer.

Mannen redden puppy van verdrinkingsdood in Turkije
40
Mannen redden puppy van verdrinkingsdood in Turkije