Haïti is zaterdag getroffen door een aardbeving met een magnitude van 7.2, zo meldt het Amerikaans seismologisch instituut USGS. Er zijn ten minste 304 doden gevallen, zeggen lokale autoriteiten. Tevens is er enorme schade aangericht in het land, schrijft premier Ariel Henry op Twitter. Hij belooft alle mogelijke hulp te mobiliseren om slachtoffers te helpen. De Amerikaanse president Joe Biden heeft hulp toegezegd.

Volgens het USGS vond de beving plaats op 8 kilometer van de plaats Petit Trou de Nippes, op een diepte van 10 kilometer. Ook berichtte de USGS over een naschok met een kracht van 5.2. Het Amerikaanse tsunamicentrum op Hawaï gaf een waarschuwing voor golven van 1 tot 3 meter hoogte, maar trok het alarm vrij snel in.

De schok werd volgens lokale media ook gevoeld in de Dominicaanse Republiek, dat het eiland Hispaniola deelt met Haïti. Ook in Cuba en Jamaica werd de beving gevoeld.

Volgens ooggetuigen zijn veel huizen ingestort. Ook zijn er mensen bedolven geraakt onder het puin. Lokale autoriteiten meldden zeker 304 doden en ruim 1.800 gewonden. In de plaatsen Les Cayes en Jeremie zijn veel gebouwen beschadigd.

"Uit de eerste berichten vanuit het rampgebied blijkt dat de dichtbevolkte stad Jeremie een van de zwaarst getroffen gebieden is", zegt het Rode Kruis in een eerste reactie. "Er wonen naar schatting zo'n 100.000 mensen in die stad. Het lijkt er op dit moment op dat de schade vergelijkbaar is met die na de aardbeving in 2010."

Haïti werd in 2010 getroffen door een zware aardbeving met een magnitude van 7.0. het geschatte dodental liep uiteen van 50.000 tot ruim 300.000. Anderhalf miljoen Haïtianen, een zesde van de bevolking, raakte dakloos.

Het USGS laat zaterdag weten dat de kans op grote aantallen slachtoffers ook nu weer aanzienlijk is. Het instituut vreest bovendien dat de tropische storm Grace dit weekend Haïti zal treffen, waardoor eventuele reddingswerkzaamheden gehinderd kunnen worden.

Waarom wordt Haïti keer op keer getroffen door een natuurramp?
89
Waarom wordt Haïti keer op keer getroffen door een natuurramp?