De speciale Amerikaanse gezant Zalmay Khalilzad voor Afghanistan is naar Qatar vertrokken voor nieuwe gesprekken met de Taliban. Hij wil de extremistische strijders ertoe bewegen hun militaire offensief te stoppen en te onderhandelen over een politieke regeling, meldt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken maandag (lokale tijd) in een verklaring.

"Tijdens verschillende geplande ontmoetingsrondes gedurende drie dagen zullen vertegenwoordigers van landen in de regio en daarbuiten, evenals van multilaterale organisaties aandringen op een vermindering van geweld, een staakt-het-vuren en een toezegging om een ​​met geweld opgelegde regering niet te erkennen", meldt het ministerie.

De Taliban zijn met een flink offensief bezig sinds buitenlandse troepen eerder dit jaar begonnen aan de laatste fase van hun terugtrekking. De afgelopen dagen hebben ze zeker vier hoofdsteden van provincies in handen gekregen. Inmiddels hebben de moslimstrijders een flink deel van het land stevig in handen.

De Taliban heersten in de jaren negentig al over een groot deel van het land. Hun regime kwam ten val toen de VS het land binnenviel na de terroristische aanslagen op Amerikaans grondgebied op 11 september 2001. De Taliban voerden de afgelopen twintig jaar een guerrillastrijd tegen troepen van de regering in Kaboel en de internationale strijdkrachten in hun land.

Biden heeft geen spijt: 'Afghanen moeten het zelf oplossen'
71
Biden heeft geen spijt: 'Afghanen moeten het zelf oplossen'