Het is op de tweede zwarte zaterdag van dit jaar opnieuw erg druk op de Europese snelwegen richting het zuiden. Rond het middaguur stond 1.064 kilometer file in Frankrijk. Daarmee is de vertraging een fractie minder groot dan vorige week op zwarte zaterdag, toen op het hoogtepunt 1.096 kilometer file stond op de Franse autowegen.

Het is vooral druk op de bekende knelpunten op wegen richting het zuiden. Zoals verwacht lopen vakantiegangers de meeste vertraging op op de Route du Soleil (A7) tussen Lyon en Marseille. Daar waren automobilisten rond het middaguur zeker twee uur extra kwijt. Hetzelfde geldt voor weggebruikers op de A10 richting Bordeaux.

Daarnaast is het in Italië opvallend druk. Op de A1 van Milaan naar San Marino was de vertraging rond 12.00 uur opgelopen tot circa vijf uur. Met name Italianen die op weg zijn naar de kust staan daar in de file, aldus de ANWB.

Verder is het in Duitsland vastgelopen op de A8 van Stuttgart naar München en in de richting van het Oostenrijkse Salzburg. De andere kant op, van Salzburg naar München, was de vertraging rond het middaguur zo'n twee uur vanwege terugkerende vakantiegangers. In de noordelijke Duitse deelstaten eindigt dit weekend de vakantie.

Anderhalf uur bij Gotthardtunnel

In Zwitserland bedroeg de vertraging bij het beruchte knelpunt de Gotthardtunnel zaterdagochtend zo'n anderhalf uur in beide richtingen. Daaraan is te zien dat het ook druk is door terugkerende vakantiegangers. Voor de Karawankentunnel, gelegen op de grens van Oostenrijk en Slovenië, was de vertraging eveneens zo'n anderhalf uur.

Reizigers die de grootste verkeersdrukte willen vermijden, konden volgens de ANWB het best pas zaterdag na 10.00 uur vanuit Nederland vertrekken, of op zondag reizen. De drukte in Frankrijk neemt in de loop van de middag naar verwachting langzaam af.