Een bosbrand in de Turkse provincie Mugla heeft woensdagavond, ondanks massale brandweerinzet, een elektriciteitscentrale bereikt. De kolencentrale is ontruimd, maar de autoriteiten vrezen dat het vuur de voorraad kolen kan bereiken.

Inwoners van een nabijgelegen plaats aan de Egeïsche Zee zijn uit voorzorg per boot geëvacueerd.

Volgens een woordvoerder van de Turkse regering is uit een eerste onderzoek naar voren gekomen dat de energieopwekking in de centrale niet in gevaar zou zijn. Eerder vreesden de autoriteiten dat de kolen in de centrale vlam zouden vatten.

Eerder op de dag leek het er nog op dat de brandweer de natuurbrand rond de stroomcentrale onder controle kreeg, toen er vanuit de lucht zeewater op de vlammenzee werd gegooid en Turkse hulpverleners geulen rond het gebouw groeven om het vuur op afstand te houden. Toen het vuur opnieuw oplaaide, werd het leger ingezet om mensen te evacueren. Op Turkse televisiebeelden is te zien hoe het vuur zich via hoogspanningskabels door het gebied verspreidde.

De centrale zou nog aangesloten zijn geweest op het elektriciteitsnetwerk toen het vuur het gebouw bereikte. Met waterstof gevulde tanks, die normaal gebruikt worden om de centrale te koelen, waren uit voorzorg leeggehaald en gevuld met water. Alle explosieve chemicaliën zijn volgens de regionale autoriteiten verwijderd.

Vlammen grijpen om zich heen bij Turkse kolencentrale
35
Vlammen grijpen om zich heen bij Turkse kolencentrale

Ergste bosbranden in Turkse geschiedenis

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zei in een televisie-interview dat de branden "de ergste in de geschiedenis van het land" zijn. Hij erkende dat de inspanningen van de brandweerlieden om de kolencentrale te redden faalden, als gevolg van de "enorme wind" die de vlammen aanwakkerde.

De Turkse regering meldde woensdag dat de afgelopen tijd 174 branden zijn uitgebroken, waarvan de meeste ook weer zijn geblust. Er worden meer dan vijfduizend manschappen ingezet om het vuur te bestrijden. De Turkse brandweer krijgt daarbij ook internationale hulp. Meerdere landen, waaronder Rusland, Kroatië en Spanje, hebben blusvliegtuigen gestuurd.

Dronebeelden tonen verwoesting na bosbranden in zuiden Turkije
45
Dronebeelden tonen verwoesting na bosbranden in zuiden Turkije