Een bosbrand in Griekenland bedreigt het antieke Olympia, de bakermat van de Olympische Spelen op het schiereiland Peloponnesos. Ook het nabijgelegen gelijknamige dorp loopt gevaar.

De Griekse burgerbescherming beval de bewoners per sms te vertrekken. In de historische ruïnes van Olympia, dat werelderfgoed is, wordt tegenwoordig de olympische vlam aangestoken voor de spelen.

Volgens de autoriteiten is een "verdedigingslinie" gevormd rond de oude plek en het dorp. Ook het blussysteem van de antieke bezienswaardigheid is geactiveerd. Watersproeiers houden alles vochtig.

In 2007 kwamen in deze regio in de westelijke Peloponnesos tientallen mensen om door verwoestende branden. Delen van het historische Olympia raakten destijds zwaar beschadigd. Het eigen blussysteem werkte toen niet.

Ook andere regio's van Griekenland gaan gebukt onder felle branden. Door de aanhoudende hittegolf is de natuur kurkdroog.

In Olympia begonnen de Olympische Spelen, ter ere van de Griekse god Zeus. Ze werden om de vier jaar gehouden, die tijdsaanduiding werd een olympiade genoemd. In 1894 werden de Olympische Spelen zoals we ze nu kennen opnieuw georganiseerd.