Een oprukkende natuurbrand aan de rand van de Griekse hoofdstad Athene dwingt duizenden bewoners te vluchten. Brandweerlieden bleken niet in staat de gigantische brand, die inmiddels de noordelijke voorsteden heeft bereikt, te bedwingen. Dikke rookwolken zijn vanuit heel Athene zichtbaar. In Turkije, waar de natuurbranden inmiddels zes dagen aan de gang zijn, wordt een elektriciteitscentrale bedreigd.

Het vuur bij Athene bedreigt vooral Acharnes, een van de grootste voorsteden. De burgemeester riep via televisie zijn burgers op onmiddellijk hun huizen te verlaten. Inwoners kregen ook een waarschuwing per sms van de burgerbescherming. Veel bewoners verlieten in paniek hun huizen. Er zijn meldingen dat personen door het vuur zijn ingesloten. Op meerdere plekken in de regio viel de stroom uit.

Elders in het land bestrijden brandweerlieden een grote brand op het eiland Rodos, waardoor inwoners van meerdere nederzettingen al moesten vluchten. Meteorologen waarschuwen al dagen dat er branden van deze omvang kunnen uitbreken, aangezien het land in de greep blijft van een hittegolf die naar verwachting de hele week zal aanhouden, met temperaturen die tot boven de 40 graden stijgen. De autoriteiten gaan ervan uit dat het risico op brand zeer groot zal blijven, zelfs na het einde van de hittegolf, door de aanhoudende droogte in het land en de voorspelde harde wind.

Ook in Turkije is een einde aan de droogte en de hoge temperaturen nog niet in zicht. Daar worden grote gebieden nog altijd geteisterd door hardnekkige bosbranden. Inmiddels is het leger ingezet, zes dagen nadat de branden in het zuiden uitbraken. Volgens het ministerie van Defensie zijn vierhonderd soldaten, vier helikopters en vijftig brandweerwagens naar de getroffen gebieden gestuurd. Daarnaast zijn waterkanonnen van de politie ingezet, terwijl lokale aannemers en transportondernemers hun betonmixers en tankwagens inzetten.

De burgemeester van Milas, een plaats in het hart van een van de getroffen gebieden, zei eerder op dinsdag dat de natuurbranden een "kritieke grens" hebben overschreden, waardoor de weg open ligt naar een nabijgelegen elektriciteitscentrale. Ook woningen worden bedreigd.

Natuurbrand bereikt bewoond gebied in Griekenland
42
Natuurbrand bereikt bewoond gebied in Griekenland