De Verenigde Naties (VN) hebben de verlenging van de noodtoestand in Myanmar bekritiseerd. De maatregel leidt "niet in de goede richting", zei een VN-woordvoerder maandag (lokale tijd) tegen journalisten.

De militaire machthebber van Myanmar, Min Aung Hlaing, maakte zondag bekend dat de noodtoestand in het land tot augustus 2023 blijft gelden.

"Het brengt ons verder weg van wat de lidstaten hebben gevraagd: een terugkeer naar de democratie, de vrijlating van alle gevangenen en een einde aan het geweld", aldus de woordvoerder.

De junta kondigde in het weekend ook aan dat er in augustus 2023 nieuwe verkiezingen worden gehouden. Eerder zei het leger nog dat die binnen een jaar na de staatsgreep van 1 februari zouden plaatsvinden. De Verenigde Staten zeiden maandag dat het duidelijk is dat de junta probeert tijd te rekken.

De VS dringt er bij het samenwerkingsverband van Zuidoost-Aziatische landen (ASEAN) op aan strenger op te treden tegen het leger van Myanmar.

Duizenden mensen opgepakt

Sinds de staatsgreep in februari van dit jaar zijn zeker 930 mensen, onder wie veel vrouwen en kinderen, om het leven gekomen en duizenden anderen gewond geraakt door het geweld van de junta. Minstens drieduizend mensen zouden momenteel worden vastgehouden door de machthebbers, onder wie leraren, politici, activisten en journalisten. Ook regeringsleider Aung San Suu Kyi werd opgepakt.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de ASEAN-landen zijn van plan een speciale gezant voor Myanmar aan te wijzen. De gezant heeft de taak het geweld in het land te beëindigen en de dialoog tussen de junta en haar tegenstanders te bevorderen.

Gevluchte agenten Myanmar: 'We moesten op onze eigen familie schieten'
94
Gevluchte agenten Myanmar: 'We moesten op onze eigen familie schieten'