Meer dan zevenhonderd vluchtelingen die de Middellandse Zee met zelfgemaakte boten probeerden over te steken, zijn in het afgelopen weekend opgepikt door reddingsboten. De meeste mensen werden gered voor de kusten van Libië en Malta, meldt hulporganisatie SOS Mediterranee.

De hulporganisatie zegt sinds zaterdag met het schip Ocean Viking zes reddingsoperaties uitgevoerd te hebben. Bij de laatste operatie werden 106 mensen gered voor de kust van Malta, nadat de Duitse hulporganisatie Sea-Watch alarm had geslagen. Volgens SOS Mediterranee was de jongste geredde persoon slechts drie maanden oud.

Een groep van vierhonderd personen die midden op zee in de problemen was gekomen, werd in de nacht van zaterdag op zondag geholpen. Bij die reddingsactie waren de Ocean Viking, een schip van Sea-Watch en een schip van de eveneens Duitse hulporganisatie ResQship betrokken.

Zeker 28 van de 555 personen die in totaal door de Ocean Viking werden gered, zijn vrouwen. Enkelen van hen zijn zwanger. SOS Mediterranee weet nog niet naar welke haven de geredde mensen worden gebracht.

Libië is het vertrekpunt voor tienduizenden mensen die de Middellandse Zee hopen over te steken. De meesten van hen proberen Italië te bereiken. Het gaat om een afstand van ongeveer 300 kilometer.